PRESSBILDER

Under Ukrainas blåa himmel

DETAILJER

Pris 238 kr
ISBN 978 91 86699 70 3
Språk Svenska
Kategori
Utgivning 2022-08-16
Format Inbunden
Sidor 112
KÖP

Texterna i denna bok är av olika slag, de som är förankrade i författarens värmländska hemmiljö har karaktären av dagsboksnotiser spontant nedtecknade eller av sådant som har fallit i hågen under vintern och våren 2022. Den andra sortens texter härrör från de spontana, känslomässiga reaktionerna på den mänskliga tragedi som kriget i Ukraina fört med sig. Kanske är boken helt enkelt ett litet försök att hålla vanmakten stången?

Dikterna och de korta prosatexterna låter två vitt skilda verkligheter speglas under det första halvåret 2022. Här och var glimtar humoristiska infall till, vintern går över i vår och våren i spirande grönska alltmedan kriget pågår och den ukrainska kartan blir välbekant också för oss som lever i en annan, skyddad del av Europa.

Boken avslutas med en svit starka fotografier av Mila Teshaieva, från Ukraina och från den dramatiska och plågsamma vårvintern 2022! Förhoppningen är också att boken kan fogas in i den motståndskraftiga solidaritet som är det enda svar man kan ge på detta brutala krig mot ett folk och en nation mitt i Europa.

Det är också denna symbolik som finns med i konstnären Kristina W-Hedmans damastväv ”Hommage till Ukraina” som vi tacksamt fått tillstånd att använda som bokomslag. Den ukrainska flaggans färger symboliserar ju det himmelsblå och jordens gula skörd i form av vete eller glimrande solrosfält, symboler också för både tro och hopp.

DELA