PRESSBILDER

Ladda ner omslag (jpg)

DETAILJER

Pris 148 kr
ISBN 9789186699642
Språk Svenska
Kategori
Utgivning 2021-06-01
Format Inbunden
Sidor 80
KÖP

Nu utkommer Till dem det angår på svenska i John Swedenmarks tolkning blir det ett exempel på en behövlig nordisk lyrikgemenskap!

Diktsamlingen Till dem det angår ges ut ungefär samtidigt i flera nordiska länder och nu på svenska i den prisbelönte översättaren John Swedenmarks tolkning. Dikterna har ett direkt, flödande tilltal samtidigt som de vidgar blicken både mot kosmos och de stora existentiella frågorna.

Einar Már Guðmundsson har tidigare mottagit flera stora litterära priser för sin romankonst, men här visar han i sin mångsidighet hur naturligt han hanterar de lyriska verktygen och att han inte skyggar för vare sig drastiska eller humoristiska inslag i sin diktning, som hela tiden bottnar i en allmänmänsklig jordmån.

Recensioner

”Boken består av 32 dikter, presenterade i sju avdelningar, men bäst läses texterna som en enda lång, flödande och sammanhängande diktsvit där han, samtidigt med en ironisk glimt i ögat, på ett stort allvar skriver om samtiden, naturen, kärlekens tidlöshet och det outgrundliga i universum. Gudmundssons poesi präglas av ett slagkraftigt och livsbejakande bildspråk och dikterna har ett naturligt och tillgängligt tilltal som gör att de genast får en allmänmänsklig dimension. Hela samlingen är uppbyggd som en engagerad betraktelse över de frågor och rörelser som bestämmer hur vi upplever tiden: det genomlevda och det kommande. Med ettkonsekvent stildrag upprepar han återkommande den centrala meningen: Klockan är kvart i början / Klockan är kvart i slutet. En personlig och intressant diktsamling, i utmärkt översättning av John Swedenmark.”
Thomas Kjellgren
BTJ-häftet 14, 2021

DELA