PRESSBILDER

Jag hör luften/Oigo el aire

DETAILJER

Pris 120 kr
ISBN 9789186699710
Språk Svenska
Kategori
Utgivning 2023-07-18
Format Häftad
Sidor 68
KÖP

I samband med en minnesutställning med verk av den spanske konstnären
JOAQUÍN MARTÍNEZ presenterades Bengt Bergs nya, tvåspråkiga diktsamling Oigo el aire (Jag hör luften) lördagen 1 oktober 2022 på – och i samarbete med – den välrenommerade bokhandeln Sin Tarima Libros i Madrid. Dagen därefter öppnades minnesutställningen med Joaquín Martinez´verk på galleri Ra del Rey.
Joaquín Martínez (1957–2017) är en mångfasetterad konstnär, som framför allt ägnat sig åt måleri, men även skulptur och performances. Aktiv sedan tidigt åttiotal har hans konst visats i separata och kollektiva utställningar i Madrid, Valencia, Málaga och Córdoba, och även i Portugal och Sverige.
Som koordinator för hela projektet står Torsbybördiga Unn Brundin, som sedan flera decennier är bosatt i Spanien och väl förtrogen med det litterära livet i Madrid.

Ur Bengt Bergs efterord:
Bildkonst och poesi har en hel del gemensamt, kanske mer än vad man tänker på. Båda bygger på ett slags utsnitt ur den tillvaro som vi vistas i, ger i sin forms begränsningar något koncentrerat, utvalt, ibland reducerat och med tolkningen vidöppen för dem som tar del av ett verk.

Denna bok är ett möte mellan två vitt skilda livserfarenheter och temperament, formade i två vitt skilda kulturer. Södra Spanien, varifrån konstnären Joaquín Martínez kommer, med ett multikulturellt historiskt förflutet respektive norra Värmland, präglat av naturens vidgande vyer och en hel del stillsam tystnad som är poetens utgångspunkt.

Om boken – och Bengt Berg:
Bengt Berg bor i norra Värmland, i Sverige. I ett landskap med skog, berg och sjöar, där man ibland kan urskilja den majestätiska silhuetten av en älg och som under halva året domineras av mörker för att, efter ett nytt uppvaknande, resten av året bada i ett ljus som utplånar gränserna mellan dag och natt. För Bengt Berg, poet, fotograf, översättare, politiker, förläggare och resenär är det ett hörn av världen – I ett hörn av världen är titeln på en av hans dikter – men ett hörn av världen som speglar hela universum på samma sätt som sjöns vatten kan förvandlas till en spegelbild av himmel, moln och fågelflykt. Det är alltså en vrå varifrån man kan betrakta det universella utifrån det dagliga. Att observera naturen, att lyssna på dess tystnad är för Bengt Berg ett sätt att på nytt andas in poesins rena luft. Detta spel av genomskinlighet och speglingar når fram till hans inre värld i humorns glada och subtila sällskap.

Bengt Berg har publicerat ett fyrtiotal böcker, många i samarbete med visuella konstnärer. Den bok vi presenterar idag är resultatet av ett säreget samarbete med bilder av Joaquín Martinez, en konstnär som jag uppskattar mycket och som jag skrev om för mer än trettio år sen. Det handlar här om en kuriös dialog i ett spel inte bara mellan olika artistiska uttryckssätt, utan också mellan olika personligheter och impulser, och mellan kulturella traditioner som kan tyckas vitt skilda. Men bara till synes… Bengt Berg har betraktat Joaquíns bilder med samma uppmärksamhet som han studerar vattenytan på sjön nära hemmet, eller rökens vägar och en fjärils fladdrande, för att välja de bilder som väckt något till liv i hans inre eller, av en slump, gett form åt hans egna känslor och intryck.

Bengt Berg belönades i augusti 2023 med Selma Lagerlöfs litteraturpris.

DELA