Något ting varje dag. 2/1: Mattan

 

Från tak till golv enligt Jordens dragningskraft. Där ligger en matta, som jag heller inte vet så mycket om mer än att jag torde ha inhandlat den av en kringkastande gårdfarihandlare med ett sortiment sekunda mattor i skåpbilen. På en liten fastnitad lapp på undersidan står: F.K 114 KAWDAN. Det säger mig heller inte så mycket. Tycker om den dunkelt oxblodsröda tonen och mattans tillmötesgående mjukhet. Den första av mina “mössor”, införskaffad på en marknad i Jaffa 1990, kom från Buchara i Uzbekistan,vackert mönstrad med petit point-teknik. Jag kommer nog att återkomma till den huvudbonaden, utsliten dock men i minnet varmt bevarad.

Tillbaka till mattan på golvet intill de skrivbord jag sitter vid. Kom att tänka på Sven Delblanc som skrivit om mattvävarekonsten, letar fram boken i hyllan: Zahak. Persiska brev sidan 153 mitt på: I Hamadan knöts en gång ett mycket charmerande och karakteristiskt mönster, som i dag tycks vara spårlöst försvunnet. I stället används Hamadan som samlingsbeteckning för faktorimattor gjorda för västerländska kunder, mattor av usel kvalitet, med råa syntetiska färger och själlöst eklektiska mönster, hopplockade av alla tänkbara persiska, kaukasiska och turkmenska mönstertraditioner.”

Som sagt, mattan på mitt golv är säkert inte värt mycket på marknaden, men i mitt rum bereder den mig stort behag och gör ännu större nytta – mot golvdraget!