Klicka på bilden för högupplöst pressbild 
© Fredrik Nilsson

MARIA ELANDER

Maria Elander bor och är verksam i Karlstad. Flickan som inte ville klippa sig är Marias debut. Så här berättar hon om sitt förhållande till sitt arbete med bilder:

Jag har så länge jag kan minnas varit fascinerad av bilder, av deras förmåga att berätta något eller förmedla en känsla. Bara några få enkla streck kan bära så mycket innehåll. 
Det var aldrig något medvetet val att börja teckna, det var snarare så att jag inte kunde föreställa mig att inte göra det. 
Dragningskraften var så stark. Bilderna fångade mig.
När man sitter där med pennan vilande i ena handen och har det vita papperet framför sig, alldeles tomt och ändå fyllt av möjligheter, så upplever man en slags total frihet. 
Allt är möjligt, vad som helst kan bli till på papperets yta. 
Det är bara jag som bestämmer, ingen annan. 
Pennans tunna linjer kan bilda precis vadsomhelst. Det är både underbart och fruktansvärt plågsamt på samma gång. 
Sen när man väl satt ner pennans stift mot det vita och gjort första strecket då förvandlas genast allt. Ibland tar någonting form utan att man själv ens är medveten om vad som händer, handen gör några lätta rörelser och linjerna låter en bild växa fram. De stunderna är likt magi. Andra gånger brottas man och tvingas kämpa mot både sig själv, sina krav, sin vilja och mot linjerna som inte går att styra utan tycks ha en annan alldeles egen vilja. 
Men det kan faktiskt också vara just då som det riktigt betydelsefulla sker. 
När det inte riktigt blir som man hade tänkt sig. När man varit tvungen att ge upp sin strävan efter perfektion eller när viljan att det ska bli så bra så möjligt får stå tillbaka.