Klicka på bilden för högupplöst pressbild 
© Jan Lindblad jr 

ERIK ERIKSSON

På 1970-talet blev Erik Erikssons röst välbekant för många av oss när han rapporterade från Vietnam i svensk television, men innan dess hade han inlett sin journalistbana på Aftonbladet. Det var på den tiden när rapporteringen och den undersökande journalistiken började få fäste i våra media.

Sedan 1996 är Erik Eriksson verksam som författare på heltid och en produktiv sådan. Drygt 40-talet böcker, romaner och noveller, liksom böcker för ungdom, har han gett ut. Flera av böckerna har översatts till tyska, danska, norska och nederländska. 2009 belönades Erik Eriksson med Aniarapriset för sitt författarskap. 

När Eriksson bosatte sig i Grisslehamn 1988 landade han i en trakt med en dramatisk historia, vilket resulterade i romanserien ”Kärlek och krig”, fyra böcker runt familjen Nygren under åren 1799–1945. Romanerna har blivit storsäljare i Sverige och är översatta till tyska.

Havets människor och människor som flytt från öst betyder mycket i Erikssons följande romaner och hans egen mor tillhörde dem som kom över Östersjön som flykting från revolutionens Ryssland.

Grisslehamn finns som ett miljömässigt berättarnav i flera av Erik Erikssons deckare, bland annat i ”Flickan från Moldavien” som bidrog till uppmärksamhet på människosmugglingens grymhet.

En ny delvis självbiografisk romanserie heter ”Sagan om vår nya tid”, där läsaren får följa Johan Steiner från barndomen och upp i åldrarna.

Som en livs levande kulturpersonlighet i Grisslehamns centrum sommartid finns författaren i sin sommarbokhandel liksom i den nyrenoverade dockteaterscenen, där nyskrivna musikaliska verk bjuds ortsbor och sommargäster. Dessutom är Erik Eriksson en återkommande krönikör i Norrtelje Tidning.