Klicka på bilden för högupplöst pressbild 
© Ebba Drolshagen

ENEL MELBERG

Enel Melberg föddes i Tallinn, Estland, 1943. Året därpå bombades staden och hennes föräldrar flydde med henne till Sverige. Efter diverse flyktingläger och tillfälliga bostäder på landet flyttade de till Göteborg, där Enel växte upp och tog studenten.
Därefter läste hon i Lund, tog en fil.mag. i bl.a filosofi, litteratur, religionshistoria och nordiska språk. Enel flyttade så småningom till Stockholm där hon arbetade som lärare på Komvux och började skriva. Hon debuterade 1977 med romanen “Modershjärtat”.
Enel Melberg har på senare år ägnat sig mycket åt översättning från estniska och också varit lärare på Litterära översättarseminariet vid Södertörns högskola.
I Sverige gav hon ut sju romaner och tre barnböcker innan hon flyttade till Oslo 1990. Där har hon kommit ut med fyra romaner på norska förlag, varav tre har getts ut på svenska. Den senaste, “Separator”, kommer nu ut i Sverige på Heidruns Förlag i Värmland, där Enel numera är bosatt. Det finns böcker av Enel på svenska, norska, danska, tyska och estniska.

Priser:
2008 Estniska kulturfondens pris för bästa översättning från estniska
2010 Sverigeesternas förbunds kulturpris
2012 Svenska Akademiens översättarpris
2013 Region Värmlands Litteraturstipendium

Medlem i Värmländska Akademien sedan 2013