Gun-Britt Karlsson
HemBöckerFörfattarePressAntikvariatKaféGalleriEvenemangBengt BergHeidruns vännerKontakt
Bengt Berg English  Español
Bengt »  Aktuellt »  Böcker »  Översättningar »  Övrigt »  Dramatik »  

 
Bengt Berg ärfödd 15 juni 1946 i Torsby i norra Värmland.         Efter studier vid olika svenska universitet har han levat som fri författare sedan mitten av 1970-talet. Berg har utgivit ett 30-tal  böcker, mest poesi och många i samarbete med olika bildkonstnärer.
   Under 1970- och 80-talen var han en av redaktörerna för tidskriften och förlaget Rallarros och sedan 1990 driver han Heidruns Bok- & Bildcafé, samt förlaget med samma namn.

Bengt Bergs dikter finns i separata utgåvor eller olika tidskrifter och sammanhang på många olika språk: arabiska, engelska, finska, grekiska, hindi, lettiska, litauiska, makedonska, norska, polska, ryska, spanska, turkiska, tyska… Han har turnerat kors och tvärs i norden samt deltagit i olika internationella poesifestivaler som i Medellín (Colombia), Struga (Makedonien), Druskininkai (Litauen), Granada (Nicaragua).
   Samarbetet med musiker och skådespelare har resulterat i ett otal sceniska program, förutom medverkan i radio/TV.
På CD:n Sång till ingenting läser Bengt Berg egna dikter, i musikalisk inramning av Mats Einarsson och Tuomo Haapala.

Sagt om Bengt Berg

Eva Ström om boken Älg & måne:
… han ger oss också en annorlunda läsart av glesbygd och skogsland, av ett Sverige närmare finnskogens mörka grankapell än Bryssel, gräddfiler och eurokort.

Ottar Fyllingsnes i Dag og Tid:
Han er omtalt som ein gravalvorleg humorist på scena; ein urovekjande underhaldar austafor gråt og vestafor skratt.

– som årets Värmlandsförfattare 2004:
… för ett på en och samma gång provinsiellt, nordiskt och universellt författarskap som är lika fast rotat i den värmländska myllan som i den omgivande världen och som befäster och förstärker den positiva bilden av Värmland och värmlänningen.

Staffan Söderblom i efterordet till Värld. Dikter 1974-2004:
Gränserna och identiteterna saknar här en nationell stabilitet, skogarna och vattenvägarna i norra Värmland är ingen isolerad avkrok, utan en mötesplats för folk från många håll. Världen som bengt Berg har satt på pränt i sina böcker inbegriper det norska och det finska på ett mera självklart sätt än det stockholmska – perspektivet i hans poesi sträcker sig förbi huvudstaden, emellanåt med en självmedveten axelryckning. Kanske kunde man säga att Torsby lika mycket är en del av Norden som av Sverige, eller mer.

Jag vill vara allt vitt 2005
Läsningar av det ambivalenta: Bengt Berg

Författare: Staffan Söderblom
Litterär gestaltnings skriftserie n:o 1, Autor förlag
Stipendier

1976: Karlstads kommuns litterarturstipendium till Gustaf Frödings minne
1978: Värmlands läns landstings Frödingsstipendium
1980: Landsbygdens författarstipendium
1984: Torsby kommuns kulturstipendium
1988: Stipendium från Svenska Akademin
1990: ABF:s litteraturstipendium
1992: Sveriges Författarfond – Garanterad författarpenning
1993: LRF:s litteraturpris
1994: Svenska Kommunalarbetareförbundets kulturstipendium
1995: Ture Nerman stipendiet
1996: Lasse Lucidorsällskapets stipendium
1999: Samfundets De Nios Vinterpris
         Torsby Rotaryklubbs stipendium för "en enastående diktar- och kulturinsats
         i Nordvärmland under 25 år".
2001: Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris
         En Bok för alla:s läsfrämjandepris
2002: Wermländska Sällskapet i Stockholms kulturstipendium
2003: Brombergs kulturpris till Adam Brombergs minne
2004: Årets Värmlandsförfattare
2005: Nils Ferlin-Sällskapets Lyrikpris
         Helmiastiftelsens kulturpris
2006: Svenska Akademien, ur Stina och Erik Lindbergs stiftelse

2008: Årets turismentreprenör

MTV inspirerade till annorlunda musikvideor


Under inspelningen, Anders Berg t.v.– Jag ville inte göra ett vanligt författarporträtt, så jag valde en ny vinkel, säger Anders Berg, Sebra Film, Torsby. Eftersom vi lever i en MTV-kultur har jag försökt göra poesivideor. Lyriken kommer ju av att den förr var ackompanjerad av lyra, och det i sin tur är ju inte så långt från rapmusiken.
   – Har Bengt Bergs blandkonstnärskap och nyskapande metoder påverkat filmens form?
   – Han tycker inte att diktuppläsning ska vara så allvarlig, så han blandar högt och lågt på ett speciellt sätt. Han är bl.a. känd för sin Stand-up poetry. På samma sätt försöker jag få fram en samtidigt humoristisk och filosofisk ton. Porträttet är ganska traditionellt, men vi har försökt få upp tempot lite.
   – Det sägs att ni till och med hamnade i Söderhavet ...
   – Sebra Film gjorde en resa i maj som Bengt följde med på. I filmen ville vi hålla kvar den lokala vinkeln, men vi gjorde en poesivideo på ön som blev jättelyckad.


Det började med Doktor BamseMin skådespelarkarriär inleddes med titelrollen i "Doktor Bamse", en pjäs som spelades i Vasseruds folkskola strax före jul 1954. Till saken hörde att den sömnige björnen till doktor skulle sitta och snarka nästan hela tiden som stycket pågick.
   Strax före premiären åkte jag emellertid in på sjukhuset i Torsby för bortopererande av mandlarna bakom näsan, varför jag berövades det enda publikknipande drag som rollen ägde, nämligen själva snarkandet! En klasskamrat fick rycka in och sitta under katedern och dra luft genom näsan i mitt ställe...

Genom den fortsatta skolgången har knappast det sceniska varit särskilt påtagligt, tvärtom utgjorde en dyrköpt blygsel personligheten genom realskola, gymnasium och fram till Alma mater i Uppsala i mitten av 60-talet.

Jag har alltid haft svårt att på förhand bestämma vad jag skulle säga, ett arv från dessa skräckföre- ställningar som "föredragen" i skolan innebar. Det är först sedan jag kom igång med skrivandet som också tungan så sakteliga löstes ur sin boja, när jag via världssamvetets självpåtagna allvar nådde fram till det man kan kalla min egen, lätt knarrande röst.

Hursomhelst, efter dryga 25-talet böcker – många hopkomna tillsammans med konstnärer, författarkollegor och fotografer – på lika många år så föll det sig så att min namne (men ej släkting) Anders Berg på Sebra Film i Torsby fick för sig att göra en dokumentär runt den "handelsresande i nordiskt vemod" som bär mitt eget namn och skonummer.

Ganska precis ett år tog det, från bokmässa till bokmässa, för Anders och fotografen Åke Karlsson att göra denna film, som nu visats i TV1. Vad kan man annat vara än stolt, blyg och tacksam? Folk har ringt, faxat, fyra älgjägare från Västkusten var in på Heidruns café och köpte diktsamlingar till sina fruar, många på årets bokmässa kom fram och tackade för en välgjord film...
   Ja, mycket har hänt på sista tiden och jag vill tacka alla som varit med om att förverkliga denna film som tar poesin på pulsen, som lyckats fånga olika åldersgrupper att sitta still i dryga 40 minter och som även bidrar till att sätta den spirande glesbygdskulturen under ljuskäglan!

Det är bara med fantasi, envishet och arbete som vi kan uppnå bra resultat i den digitala, förbiflimrande tid vi lever i. Men fortfarande vill jag hålla mig fast vid pennstumpen när tillvarons stormar drar förbi och ännu menar jag att ingenting kan överträffa den skimrande, blodfyllda verklighet som består av tre-fyra dimensioner och minst femton väderstreck!

                                                                                                             Bengt Berg, oktober, 1998

 

Sök titel, författare eller ISBN


2018-07-09

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Heidruns Förlag
Fensbol 39
685 93 Torsby, Sweden

Bengt Berg: 070-582 76 08
Gun-Britt Karlsson: 070-511 85 34


heidruns.se
info@heidruns.se

Cookieinformation

© Heidruns förlag

Efter dryga 25 år har vi stängt Heidruns Bok & Bildcafé.