Gun-Britt Karlsson
HemBöckerFörfattarePressAntikvariatKaféGalleriEvenemangBengt BergHeidruns vännerKontakt
Författare

© Staffan Jofjell

Hemsida »

Bengt Berg

BENGT BERG född 15/6 1946 i Torsby norra Värmland.
Efter studier vid olika svenska universitet har han levat som fri författare sedan mitten av 1970-talet. Berg har utgivit ett 30-tal böcker, mest poesi och många i samarbete med olika bildkonstnärer.
Under 1970- och 80-talen var han en av redaktörerna för tidskriften och förlaget Rallarros och sedan 1990 driver han Heidruns Bok & Bildcafé, samt förlaget med samma namn.

Bengt Bergs dikter finns i separata utgåvor eller olika tidskrifter och sammanhang på många olika språk: arabiska, engelska, finska, grekiska, hindi, lettiska, litauiska, makedonska, norska, polska, ryska, spanska, turkiska, tyska, persiska, vietnamesiska. Han har turnerat kors och tvärs i norden samt deltagit i olika internationella poesifestivaler som i Medellín (Colombia), Grananda (Nicaragua) Struga (Makedonien), Druskininkai (Litauen), Bratislava (Slovakien) Nisan (Israel) Jan Smrek Festival (Slovakien) Kritya (Indien) Târgul Festival de Pezie (Rumänien).
Samarbetet med musiker och skådespelare har resulterat i ett otal sceniska program, förutom medverkan i radio/TV.
På CD:n "Sång till ingenting" läser Bengt Berg egna dikter, i musikalisk inramning av Mats Einarsson och Tuomo Haapala.
Staffan Söderblom som redigerat flera tidiare samlingsutgåvor av Bengt Berg ger i boken "Jag vill vara allt vitt" (Litterär gestalning/Autor Förlag 2005) en heltäckande bild av förattarskapet fram till då. Söderblom har även skrivit ett efterord till föreliggande volym


Sagt om Bengt Berg
Peter Curman om "Mellan Nordkap och Syracusa":
Det finns en författare, poet och riksdagsman (v) som nästan omärkligt gör underverk i vår litterära värld. Utan att vara polemisk skulle jag vilja utnämna honom till motsatsen till Björn Ranelid. Men hans språkliga sensibilitet och precision gör honom till en av våra främsta uttolkare av vår existentiella belägenhet: Bengt Berg.
Folket i Bild/Kulturfront nr 3/2012

Staffan Söderblom i efterordet till Värld. Dikter 1974-2004:
”Gränserna och identiteterna saknar här en nationell stabilitet, skogarna och vattenvägarna i norra Värmland är ingen isolerad avkrok, utan en mötesplats för folk från många håll. Världen som Bengt Berg har satt på pränt i sina böcker inbegriper det norska och det finska på ett mera självklart sätt än det stockholmska – perspektivet i hans poesi sträcker sig förbi huvudstaden, emellanåt med en självmedveten axelryckning. Kanske kunde man säga att Torsby lika mycket är en del av Norden som av Sverige, eller mer.”

Eva Ström om boken Älg & måne:
”… han ger oss också en annorlunda läsart av glesbygd och skogsland, av ett Sverige närmare finnskogens mörka grankapell än Bryssel, gräddfiler och eurokort.”

Ottar Fyllingsnes i Dag og Tid:
”Han er omtalt som ein gravalvorleg humorist på scena; ein urovekjande underhaldar austafor gråt og vestafor skratt.”

– som årets Värmlandsförfattare 2004:
”… för ett på en och samma gång provinsiellt, nordiskt och universellt författarskap som är lika fast rotat i den värmländska myllan som i den omgivande världen och som befäster och förstärker den positiva bilden av Värmland och värmlänningen.”Dikter genom 40 år
Bengt Berg
Bengt Berg är en av landets mest lästa poeter, vars diktsamlingar sålts i 10000-tals eexemplar. Han har kallats "handelsresande i nordiskt vemod" och "en allvarsam humorist". Även om hans fasta förankring i den nordvärmländska mylla präglat en del av hans produktion så betraktar Berg världen som sin hembygd. Nu utkommer ett digert urval av hans poesi och dessa "Dikter genom 40 år visar spännvidden både i ämnesval och i stämningslägen. 
  Pris: 310 kr
En man i grönt går över gatan i Dhaka
Bengt Berg
På temat ”Värmland – Världen …” återkommer Bengt Berg med en bok där dikter, prosatexter och fotografier knyter samman så vitt skilda miljöer som nordvärmländsk vinter med gatulivet i Dhaka, Bangladesh. Det är kring begreppen avstånd och olikhet som spänningen uppstår. Intrycken från Nordvärmlands natur och årstider står i bjärt kontrast till gatulivet i Dhaka, men förmedlas genom fotografier, dikter och kortare prosastycken. 
  Pris: 140 kr
Medan våren vaknar
Bengt Berg, Helge Torvund
En tvåspråkig bok som förenar två skandinaviska poeter inom samma bokpärmar och ges ut samtidigt i Sverige och Norge. De båda författarna har översatt varandras dikter till respektive språk och resultatet visar både på den stora gemenskapen som finns i förhållande till landskapet, årstiderna och även livskänslan och de nyansskillnader som de två språken erbjuder. 
  Pris: 156 kr
Mellan Nordkap och Syrakusa
Bengt Berg
Bengt Berg med nya betraktelser. Här växlar perspektiven mellan den lokala hemhörigheten och känslan för den vidare världen. Det personliga varvas med det politiska liksom allvaret bryts av humoristiska inpass. Hans förra betraktelsesamling – Intet nytt under solen. Jo. – utkom 2005. 
  Reapris: 95 kr (Ordpris 146 kr)
Rosa & Liksom – en kattbok
Bengt Berg
Den här boken handlar främst om våra tre egna katter: Rosa, Liksom och Elsa. Vi hoppas att bilder, dikter och övriga texter skall förmedla något av kattens fenomenala sätt att ta sig an tillvarons alla vrår och skrymslen – MJAU! 
  Reapris: 56 kr (Ordpris 158 kr)
Sång till ingenting
Bengt Berg
Ett poetiskt musikaliskt möte mellan poeten Bengt Berg och musikanterna Mats Einarsson och Tuomo Haapala. Denna CD är en samproduktion mellan Bokbandet och Heidruns Förlag. Bengt Berg läser dikter ur olika samlingar, musiken inramar eller medverkar i diktsjoken. Man kan likna upplägget vid en resa, både inåt i människan och utåt i världen. Instrumenteringen består i bouzouki, dragspel, kontrabas, vattenskålar och ryska blomkrukor. 
  Pris: 120 kr
Värmland – Världen, tur & retur
Bengt Berg
Detta är en bok om kortare turer och längre resor. Den nordvärmländska naturen och de skandinaviska årstiderna spelar viss roll i kontrast till och mötet med vitt främmande kulturer. Bengt Berg antecknar, samtalar och betraktar de olika verkligheterna och denna gång registrerar han sina möten med kamerans hjälp. Detta inom hemtraktens radie och på besök i Rumänien, Grekland, Brasilien, Indien och Tanzania. 
  Reapris: 95 kr (Ordpris 162 kr)

Sök titel, författare eller ISBN


2018-07-09

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Heidruns Förlag
Fensbol 39
685 93 Torsby, Sweden

Bengt Berg: 070-582 76 08
Gun-Britt Karlsson: 070-511 85 34


heidruns.se
info@heidruns.se

Cookieinformation

© Heidruns förlag

Efter dryga 25 år har vi stängt Heidruns Bok & Bildcafé.