Gun-Britt Karlsson
HemBöckerFörfattarePressAntikvariatKaféGalleriEvenemangBengt BergHeidruns vännerKontakt
Bokpresentation
Fotobok med många intressebottnar

Pris:
200 kr

ISBN:
9789186699444
Språk:
Svenska
Kategori:
Foto/fotobiografi
Utgivning:
2017 februari
Format:
200x230
Sidor:
106
Lagerstatus:
Kommer snart
Temple of dreams
Staffan Jofjell
Berlin 1985
Fotobok med svart-vita bilder samt texter på svenska och engelska av Staffan Jofjell, C-J Charpentier samt den tyske författaren och journalisten Egon Erwin Kisch (1885–1948).

En bok med många ”intressebottnar”:
• Den konstnärliga/fotografiska genom Staffan Jofjells bilder i svart/vitt.
• Den speciella tävlingsformen velodromcykling och den särpräglade miljö som
vuxit fram runt den.
• Berlin, en delad stad. Berlinkännaren C-J Charpentier ger sammanhangen till den moderna utvecklingen.
• Den gamla Berlinatmosfären förmedlad av den legendariske Egon Erwin Kisch

Innehåll:
Berlin 1985, parallella världar delade av en mur som ingen trodde skulle falla.En stad som under 1900-talet vridit sig i historiens järngrepp genom krig och diktatur. 1925 skrev den ”Rasande Reportern” Egon Erwin Kisch en text med titeln ”Den elliptiska trampkvarnen” om velodromloppet på cykel, Sechstagerennen där han levande beskriver hur cyklisterna cyklar sträckor långa som Europas diagonaler utan att komma någonstans till synes omedvetna om livet utanför och tidens gång. Den texten var upprinnelsen till Staffan Jofjells fotograferande av loppet 1985. Bilder från loppet tillsammans med 1:a majfirande i Öst- och Västberlin och andra bilder från staden ger en stark tidsbild av Berlin några år innan muren faller 1989.

Recensioner:
”Bilderna inbjuder åskådaren till en kontemplativ betraktan, även i de hetsigaste cykelbilderna. Informativa och skarpa för- och efterord av Jofjell och C-J Charpentier placerar innehållet i en förklarande och samtida kontext. Sammanfattningsvis är detta god fotokonst som även i detta begränsade format förmår beröra och påminna om en speciell, men ändå inte så avlägsen, tid.”
(Staffan Wennerlund i BTJ-häftet nr 10, 2017)

” … en utställning, Trackside ’85, som till dags dato visats i Berlin, London, Manchester, Barcelona, Oslo och som dessutom, i valda stycken, publicerats i det holländska magasinet Soigneur. Nu kan hela utställningen avnjutas också i bokform. Temple of Dreams heter den vackra bok som på 103 sidor visar Jofjells nu 32-åriga bilder och som därutöver innehåller korta texter av Jofjell själv, av Berlin-kännaren C-J Charpentier – och av Egon Erwin Kisch. Resultatet är både smakfullt, originellt och lärorikt.
Jag konstaterar att de är uttrycksfulla och att de präglas av ett stilla vemod. Hantverksskickligheten är stor och tidsmarkörerna otaliga. Både liv och läror är i dag andra än de var 1985. Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger."
(Mats Parner i Blogg Lindelof.nu)

”Det är fina bilder, cyklingsbilderna, som Staffan Jofjell tog hösten 1985. Som helhet är boken också intressant; kulturjournalisten C-J Charpentier skriver, en kortare text av författaren/journalisten Egon Erwin Kisch (1885–1948) finns med, och Staffan Jofjell berättar i sin introduktion om sin egen relation till sexdagarsloppet i den berlinska velodromen.”
(Mats Dahlberg i NWT)

”Fotona från själva cyklingen är tekniskt skickliga, hisnande, smått obegripliga. Hur vågar de cykla i den farten, så nära varandra, i en velodrom som på sina ställen verkar lodrät?
Bilder från andra delar av Berlin kompletterar fotosamlingen – och färgen i mitt medvetande förstärks. Den är som sagt väldigt grå.
Därmed inte sagt att boken är tråkig – tvärtom. Den är fascinerande. Man kan titta mycket länge på bilderna.”
(Gunvor Nyman i Värmlands Folkblad)

 Högupplöst bild
« Snorvipas saga  |  Sammanhangen »

Sök titel, författare eller ISBN


2018-07-09

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Heidruns Förlag
Fensbol 39
685 93 Torsby, Sweden

Bengt Berg: 070-582 76 08
Gun-Britt Karlsson: 070-511 85 34


heidruns.se
info@heidruns.se

Cookieinformation

© Heidruns förlag

Efter dryga 25 år har vi stängt Heidruns Bok & Bildcafé.